Ouderen

P1070292

Wat als één van je dierbaren onbereikbaar lijkt, bijvoorbeeld als gevolg van dementie of een andere ingrijpende aandoening? Als met elkaar praten moeilijk is? Dan is er toch een manier om nabij te zijn. Aanraken van de voeten is een vorm van communicatie. Ik ervaar bij deze wijze van aanraken alsof alles samenkomt in dat ene moment:  levenservaringen, verdriet, pijn, wijsheid. De intimiteit van dat moment voelt als het oog van de storm. Het is hier stil en vredig. Hierdoor ontstaat  ruimte voor  overgave.

Werk je met ouderen in de zorg? Dan zal je dagelijks ervaren wat fysiek contact voor cliënten betekent. Een aai of een knuffel doet wonderen. En de persoonlijke verzorging die je met aandacht geeft heeft ook een lange positieve uitwerking.
Tegelijkertijd zal een gevoel van machteloosheid je ook niet vreemd zijn. Bijvoorbeeld bij cliënten waar je niet doorheen komt, die verstopt lijken achter een berg van verdriet, of die afstand scheppen door onrustig gedrag. Je wil contact maken maar weet niet hoe. Juist voor deze mensen biedt voetreflexzonetherapie een grote meerwaarde.

Voetreflex is geschikt voor alle cliënten met een psychogeriatrische of somatische aandoening. Voor mensen die thuis, in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen. De methode is toepasbaar in elke fase van het leven. In de allerlaatste fase van het leven kunnen voetmassages bijdragen aan rust en acceptatie.
In mijn aanpak maak ik gebruik van voetmassage, acupressuur, geleide fantasie, muziek, en etherische oliën. Ik laat me leiden door wat de cliënt, al of niet met woorden, aangeeft. Hij of zij ligt daarbij in bed, zit in de rolstoel of zit indien mogelijk in de ligstoel die ik naar de locatie meeneem. De cliënt kan op het moment zelf, maar ook dagen erna, reacties merken die te maken hebben met ontspanning, loslaten of een verandering in stemming.

Voetreflexmassage voor cliënten van Archipel