Voetreflex bij stress; Natuurlijk!

Kijk het volledige artikel in de regionale krant:

https://issuu.com/thuisinhetnieuws/docs/de_molen_2010_20-10-2020/26 

Wie kent het niet: stress. Een gezonde spanning is functioneel, bijvoorbeeld om goed te presteren.  Teveel en/of voortdurende spanning kan schadelijk zijn. Je lichaam en geest staan dan de hele tijd ‘aan’. Dat merk je bijvoorbeeld aan je hoofd die op volle toeren draait, je hart, maag en darmen die overuren maken, of je hebt stijve spieren.

Voetreflextherapie is een natuurlijke, oosterse geneeswijze bij vele klachten. Dit kunnen fysieke – of psycho-emotionele klachten zijn, of een combinatie hiervan, zoals bij stress. Deze geneeswijze gaat ervan uit dat lichaam en geest één zijn, en dat wij als mens een sterk zelf herstellend vermogen hebben. Voetreflextherapie ondersteunt lichaam en geest bij het hervinden van de balans.

De positieve uitwerking van een behandeling ervaar je direct. Een consult begint al bij een relaxte houding op de tafel of stoel: je spieren ontspannen, je ademhaling wordt dieper, je hoofd krijgt rust, en de actie gaat uit je lijf.
In de behandeling worden de reflexzones van voeten en onderbenen gemasseerd die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van stress. Heel het lichaam is namelijk weerspiegeld onder onze  voeten. Massage van drukpunten en energiebanen helpt het evenwicht in het lichaam te herstellen. Bij stress is de balans tussen het zogenoemde sympatische – en parasympatische zenuwstelsel verstoord. Dit is de balans tussen actie en rust. De voetreflexmassage stimuleert de zenuwbanen, de bloedsomloop en het lymfesysteem. Bovendien beïnvloedt de massage de hormonen: het stresshormoon cortisol vermindert en het  gelukshormoon endorfine vermeerdert, wat je een lekker gevoel geeft.

Een kortdurend aangenaam gevoel is fijn, maar vaak niet genoeg. Hoe word je namelijk stress de baas? In een voetreflex behandeltraject van vijf à acht sessies leer je de signalen van stress in je lichaam herkennen. Je krijgt inzicht in wat jou helpt om te ontspannen. En met de tijd die je vrijmaakt om hier serieus bij stil te staan geef je jezelf al een belangrijke boodschap: “Ja, die ‘aan-knop’ mag ook wel eens uit.”

De meeste zorgverzekeraars vergoeden voetreflextherapie in de aanvullende verzekering, mits  gegeven door een erkende voetreflextherapeut.

Paulien Bolwijn
Gezondheidswetenschapper en Voetreflextherapeut
Oktober 2020

Eerdere berichten