Sta je onder druk of spanning? Overweeg dan eens voetreflexzonetherapie.

Paulien Bolwijn, februari 2021

Spelen met vuur
Steeds vaker hoor ik van met name jonge mensen, eind twintig begin dertig, dat ze onder druk staan. Dat ze klachten ervaren van vermoeidheid, overspannenheid of zelfs richting een burn-out gaan. Ik vind dat schrijnend om te zien: in de bloei van je leven en tegelijkertijd uitgeblust.
Voetreflexzonetherapie kan hier een uitkomst in bieden. Benieuwd hoe dat in mijn praktijk in z’n werk gaat?

Herken je dit?
Je werkt hard, voelt je verantwoordelijk en je zet je voor 100% in. Je houdt dit lange tijd vol. Op een gegeven moment slaap je slechter, krijg je vage klachten, je voelt je labiel, sluit je af voor je omgeving, of verliest je interesse. Je bent té moe, uitgeput of je accu is zelfs leeg.
Het lijkt wel alsof je tegen iets aan het vechten bent dat veel te groot is voor jou. Maar wat is dat iets? Heb je het idee dat je baas op het werk teveel van je eist? Zijn het de eisen die je aan jezelf stelt? Gaat het om verwachtingen waaraan je probeert te voldoen? Is het de lat die al geruime tijd te hoog ligt? Of is het de erkenning en waardering die je mist?
Misschien hebben alle vragen voor jou een kern van waarheid.
Wat ik nog interessanter vind is de vraag: Ben je tegen iets aan het vechten buiten jezelf of juist in jezelf?
Dit zijn vragen die regelmatig in mijn praktijk voorbij komen. Het mooie is: de antwoorden dienen zich meestal gaandeweg een behandeltraject aan. Maar daarover straks meer.
Wat kan voetreflexzonetherapie voor jou betekenen?

Voetreflexzonetherapie bij langdurige stress of overspannenheid
De voeten zijn een hele goede ingang om het ontregelde stresssysteem te kalmeren. Het enige wat jij hoeft te doen is gaan liggen op de behandeltafel en toestaan dat ik je voeten vastpak.
Ik zal je geen harde drukpuntenmassage geven. Die techniek helpt bijvoorbeeld bij obstipatie. Het geven van prikkels aan de reflexzone van de darmen onder de voet, kan de ontlasting weer op gang brengen.
Bij langdurige stress en overspannenheid is je fysieke- en psycho-emotionele systeem overprikkeld, dus ik zal je juist niet teveel prikkels toedienen maar ik geef je een zachte, gerichte massage. De voetreflexmassages zullen bijvoorbeeld gericht zijn op het kalmeren van het hoofd, de bijnieren, spijsvertering en zonnevlecht.
Ik zal je meenemen in mijn overwegingen zodat je inzicht krijgt hoe een en ander werkt.

 

 

Waarom juist deze voetreflex behandelmassages?
Hoofd
Al geruime tijd probeer je je hoofd boven water te houden. Je hoofd zit vol, je gedachten gaan er met je vandoor. Je voelt geen grond meer onder je voeten. Logisch, want het zwaartepunt zit zogezegd in je hoofd. Alleen al het vasthouden van je voeten brengt je aandacht en energie naar beneden. Licht trekken aan de tenen maakt je hoofd leeg. Door dit te doen gaan allerlei processen in je lichaam van een actiestand naar een rustmodus.

Bijnieren
Omdat je langdurig stress ervaart zijn je bijnieren uitgeput. De bijnieren zorgen onder andere voor de afgifte van adrenaline en noradrenaline aan het bloed. Deze hormonen stellen je lichaam in staat om te vechten of te vluchten. Ze beïnvloeden de stofwisseling, hartfrequentie, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Heel effectief bij direct gevaar, maar slecht voor je gezondheid als je in de alarmstand blijft staan. Zachte aanraking van de reflexzone van de bijnieren herstelt de balans in dit hormonale systeem.

Spijsvertering
De kans is groot dat je ergens in het spijverteringsstelsel een klacht hebt. Bijvoorbeeld: brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, of prikkelbare darm. Je spijsvertering is verantwoordelijk voor het verwerken van vast en vloeibaar voedsel, maar ook van niet-stoffelijke voeding, zoals indrukken, ervaringen en emotionele gebeurtenissen. Letterlijk en figuurlijk is dit een proces van opnemen, verwerken en loslaten. Massage van deze reflexzones ondersteunt dit proces van verwerken, zowel fysiek als psycho-emotioneel.

Zonnevlecht
Je kent vast wel de plek waar je vlinders voelt als je verliefd bent, of kriebels als je zenuwachtig bent. Dit is de zonnevlecht, ook wel plexus solaris genoemd; een netwerk van zenuwen dat voor het middenrif ligt en achter de maag. Van hieruit lopen takken naar alle delen van de buikholte. Dit netwerk bepaalt het spannen of ontspannen van spieren en organen in de buik. Bij voortdurende stress, spanning, angst, woede en nervositeit, raakt de zonnevlecht ontregeld. Je merkt dit bijvoorbeeld aan maagproblemen, extreme vermoeidheid, angst, en gebrek aan vitaliteit.

De plexus solaris is ook de plek waar je figuurlijke vlammetje zit. Van hieruit kan de energie stromen, voel je je levendig, kom je in actie, ben je tevreden met wie je bent en wat je doet. Hoe meer je je passie volgt des te beter zal dit vuur in je branden. Zachte massage van deze reflexzone is erop gericht om de blokkade in dit energiepunt op te heffen.

 

 

Wat kun je verwachten?
Het hoofd, de bijnieren, spijsvertering en zonnevlecht zijn enkele voorbeelden van specifieke voetreflex behandelmassages. Eén of meerdere daarvan zullen zeker in je behandelplan terugkomen. Dit behandelplan is gebaseerd op jouw verhaal en jouw behoeften. We beginnen iedere behandeling met een kort gesprek en vervolgens krijg je de meest passende voetreflex behandelmassage. We stemmen indien gewenst af met je huisarts of we betrekken andere disciplines bij de behandeling.

Bij mij is een behandeltraject zowel gericht op het verminderen van klachten als op het vergroten van je inzicht in wat jij nodig hebt om in balans te blijven en klachten te voorkomen. Juist omdat overspannenheid zoiets complex is, hebben we in de behandeling aandacht voor je lichaam, gedachten, emoties, én je gedrag. Deze beïnvloeden elkaar. Bij voetreflexzonetherapie zijn jouw voeten het vertrekpunt voor verandering en herstel.

Wat levert het je op?
Terwijl je op de behandeltafel ligt, zal je direct merken dat je spieren ontspannen, je ademhaling verdiept, en dat je hoofd leger wordt. Al naar gelang de behandelmassage gebeurt er bovendien van alles in je lijf, zoals:
De bloed- lymfe- en energiedoorstroming verbetert; De hormoonbalans herstelt (minder stresshormonen en meer zogenoemde gelukshormonen); Er treedt een verschuiving op van het op actie gerichte sympatische zenuwstelsel naar het rustgevende parasympatische zenuwstelsel; Je zonnevlecht wordt krachtiger.

Dit heeft allemaal een positief effect op het zelfherstellend vermogen van je lichaam.
In de loop van het behandeltraject zal je je energieker, minder vermoeid voelen, en meer ontspannen zijn. Je zal merken dat het vuurtje in jezelf weer gaat branden.

Jij staat aan het roer!
Omdat je fysieke en mentale conditie verbetert, ervaar je de rust en ruimte om stil te staan bij vragen die zich mogelijk aandienen, zoals:
Waar word ik blij en enthousiast van?
Hoe kan ik beter mijn grenzen aanvoelen en respecteren?
Wat wil ik eigenlijk bewijzen?
Kan ik mezelf accepteren zoals ik ben, met alles erop en eraan?

Met vallen en opstaan zal je herstellen. Dit is mijn advies voor jou:
Bouw je conditie langzaam op. Neem de signalen van je lichaam serieus. En bovenal: Ben mild voor jezelf.

 

Contact
Ben je nieuwsgierig geworden wat voetreflexzonetherapie voor jou kan betekenen? Kijk op mijn website paulienheleen.nl of stuur een mail naar info@paulienheleen.nl.
Na de lockdown ontvang ik je graag weer in mijn praktijk.

Eerdere berichten