De wijsheid van je lichaam

Tijd voor iets nieuws

Verwarrende tijden. Het zou zomaar kunnen dat:

  • je aan je water voelt dat er iets groots gaande is;
  • de toekomst je als een steen op je maag ligt;
  • de 1,5 meter regel je huidhonger bezorgt (terwijl je tot voor kort niet eens wist dat dit woord bestond voor je intense behoefte aan een stevige knuffel);
  • je darmen verstopt raken van al die corona berichten …

Zelf voelde ik onmacht en frustratie

Ik heb mezelf verrast. Al jaren heb ik een voetreflexpraktijk in Rosmalen. Vanwege de corona maatregelen moest mijn praktijk tijdelijk dicht. Mijn gevoel van onmacht en frustratie voelde ik in mijn maag. Vooral richting de mensen in het verpleeghuis die hun wekelijkse voetmassage zouden missen. Hoe kan ik een voetreflexmassage geven zonder fysiek contact? Onmogelijk, dacht ik eerst. Tot ik de vraag kreeg om online iets te gaan doen. Juist, daar kwam de weerstand: ik beheers de techniek niet; het scherm zorgt voor afstand tussen mij en de ander; het accent ligt meer op praten dan op voelen. En toch bleef de vraag kriebelen.

Het begon weer te stromen

In mijn praktijk laat ik mensen voelen, ontspannen, tot inzichten komen, met beide voeten op de grond staan, een nieuwe balans vinden. Dat is waar ik goed in ben en wat mij voldoening geeft. In welke vorm kan ik dit voortzetten? Toen ik me hiervoor open stelde ontstond het idee voor de online voetreflex meditatie. Deze module combineert ontmoeting, kennis en ontspanning. Deelnemers zien elkaar via het scherm, ik leg uit wat voetreflex inhoudt en ga per sessie in op een bepaald thema. Vervolgens geef ik een geleide meditatie op dat thema. Afgelopen week was het thema: spijsvertering. Spijs verteren is het proces van opnemen, verwerken en loslaten. Niet alleen van voedsel, ook van alle indrukken en ervaringen die je opdoet.

Je lichaam als kompas

Herken je dit? Dat een bericht als een brok in je keel blijft hangen? Of dat een gebeurtenis je als een steen op de maag ligt? Of dat je letterlijk verstopt raakt van al het gedoe? Mijn onmacht en frustratie voelde ik dus als een knoop in mijn maag. Door daar bij stil te staan, zonder oordeel naar te kijken en rustig adem te halen ging de kramp eraf. Er ontstond ruimte voor iets nieuws.

Zo gaf een deelnemer van de online meditatie terug: “Dit was waardevol want ik heb nu door wat voetreflex voor mij kan doen. Het helpt me stilstaan bij de signalen van mijn lichaam.”

Ontspanning helpt en versnelt het verwerken en loslaten.

Mijn praktijk is inmiddels weer open. Tijdens een fysieke behandeling/ aanraking kan ik nog persoonlijker ingaan op wat jouw lichaam je vertelt en hoe je dit kan voelen. Kijk op mijn website www.paulienheleen.nl of bel voor een afspraak: 06-40559976.

Ik ben mede initiatiefnemer van de Gezonde Route Rosmalen. Benieuwd naar één van de andere deelnemers? Je vindt ze op www.gezonderouterosmalen.nl.

Paulien Bolwijn, mei 2020