Ademen is leven

Iedere maand staan wij met het platform Gezonde Route Rosmalen in Thuis in het nieuws. Twee deelnemers van het platform belichten dan een gezondheidsthema. Deze maand (juli 2022) zijn Adele van der Hagen, Healthstudio Adele, en ik aan de beurt. Ons thema is ‘Laat je ademhaling niet stikken’. Klik op deze link voor het volledige artikel (Ga naar pagina 36). Mijn bijdrage kun je lezen in onderstaande tekst.

Ademen is leven

Dat je zonder ademhaling niet kunt leven is algemeen bekend. Maar wist je ook dat je met ademhalingsproblemen bij een voetreflextherapeut terecht kan? Bijvoorbeeld bij benauwdheid, hyperventilatie of bronchitis. Via reflexpunten onder de voeten kunnen namelijk de organen en weefsels die betrokken zijn bij de ademhaling op een positieve manier beïnvloed worden.

Lichaamsbewustzijn

Ademen gaat normaal gesproken vanzelf. Je lichaam weet hoe te ademen; daar hoef je niet over na te denken. Toch is er veel winst te behalen bij een bewuste ademhaling. Bewust in- en uitademen kalmeert de gedachten in je hoofd en brengt je aandacht in je lijf. Vanuit die aandacht voel je misschien je opgetrokken schouders of gespannen buik. En als je je er bewust van bent, kun je
gespannen spieren ook weer ontspannen. Het verschil tussen spanning en ontspanning ervaar je direct tijdens een voetreflexmassage. De therapeut begeleidt je naar een groter lichaamsbewustzijn.
Zo nodig krijg je ademhalingsoefeningen.

Reflexzones

Masseren van specifieke punten op de voeten zorgt ervoor dat de ademhaling verbetert. Zo zitten op de bal onder de voet de reflexzones van hart en longen. Direct daaronder bevindt zich over de volle breedte het middenrif. En midden daaronder zit de zonnevlecht; het zogenoemde energetische vuurtje van de ademhaling.
Voor een langdurende verbetering is meer nodig dan alleen het stimuleren van de reflexzones. Je therapeut zal samen met jou op zoek gaan naar wat je zelf kunt doen om je ademhaling blijvend te verbeteren. Lichaamsbewustzijn en persoonlijk inzicht zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.

Persoonlijk inzicht

Ademen is niet alleen van levensbelang, maar heeft ook een figuurlijke betekenis. De ademhaling staat voor ‘ruimte innemen’. Hoeveel ruimte pak jij voor jezelf? Op welke manier zet jij jezelf neer? Is er iets wat je de adem beneemt? Tijdens de voetreflexbehandeling zijn dit voorbeelden van vragen die aan bod kunnen komen. Inzicht in de antwoorden helpt je verder.

Ademen door je voeten

Je ziet, een voetreflexbehandeling richt zich op het totaalplaatje van lichaam én geest. Ademen is per slot van rekening meer dan de uitwisseling van O² en CO².
De meeste zorgverzekeraars vergoeden voetreflexzonetherapie vanuit de aanvullende verzekering.

Maak kennis met één van de praktijken van Gezonde Route Rosmalen (https://gezonderouterosmalen.nl/zorgprofessionals/)

Benieuwd naar eerdere berichten? Klik dan hier